Viden og hjælp til spil

Børn og spil

Børn og spil

4. januar 2011

Du kender måske problemstillingen, lille Oda eller Olfert hænger ved din pc.

Eller hvad gør jeg for at fremtidssikre mine børn i skolen?
Hvor gammel skal man være for at spille computer spil?
Skal der være regler for spil på pc’en?
Hvilke spil skal jeg vælge til poden?
Findes der nogle gode danske spil?
Svarene er meget individuelle, og dette område er ikke den endegyldige sandhed, men kan måske give nogle vink, tips eller ideer om du vil. På Internet er spørgsmålet hvilke links er interessante..

Hvor gammel skal man være for at spille computer spil?
Der findes ingen endegyldige regler for dette, men det siger vel sig selv at et barn under 2 år ikke har motorik nok til at kunne betjene et tastatur eller en mus. De fleste børn omkring 2-3 år syntes at det er spændende at se en voksen få “noget” til at ske på skærmen. Nogle af børnene vil gerne selv prøve for at se hvad der sker.

Prøv med meget simple programmer/teknikker vis f.eks. hvad der sker når man trykker på “numlock” (jubii lyset kan tænde og slukke på tastaturet). Den lidt mere avancerede kan måske skrive bogstaver hen over skærmen eller prøve kryds og bolle spil.

Skal der være regler for spil på pc’en?
Ja, det er vigtigt at børn udvikles i flere retninger. Og at de ser hvad der sker i den virkelige verden udenfor. Endvidere risikere de også “museskader” i en meget tidlig alder hvis pc bruges flere timer dagligt.

Regler skal naturligvis tilpasses barnets alder, men under alle omstændigheder er det vigtigt at holde hyppige pauser minimum 10 minutter efter hver 30 minutter. Gælder foresten også voksne ikke?.

For barnet og din egen skyld bør du sidde sammen med barnet hvis det er f.eks. 4-6 år så du kan hjælpe med at undgå de dårlige vaner (sidde og musen). Husk at sidde ved et godt bord, en god stol, en ordentlig mus (f.eks. ergonomisk) og ikke mindst godt lys uden reflekser i skærmen. Drop investering i speciel børnemus, det kræver blot at barnet skal starte forfra, når det bliver tid til at anvende den rigtige pc-mus.

Hvilke spil skal jeg vælge?
Der findes masser af spil, og mange af dem er desværre ikke den cd-rom værd som de er produceret på. Men et godt udgangspunkt er at du læse på æsken hvilken aldersgruppe spillet kan anvendes fra. Tro ikke at du finder de endelige svar på bagsiden, så spørg i forretningen eller blandt venner og bekendte som også har børn som bruger pc til spil.

Du bør ikke købe spil i et supermarked med mindre at du da kender spillet i forvejen og blot vil spare nogle kroner.. Nogle af de bedste spil på markedet i dag er spil som kan varieres i sværhedsgrad, på den måde vil barnet kunne anvende f.eks. fra 4 år og frem til f.eks. 8-9 år.

Eksempler på gode danske spil:
Ole Odder serien, som i øvrigt også har flere spil indbygget i spillet. Gode danske spil Du har flere valg f.eks i aldersgruppen 4-9 år; Magnus & Myggen, Ole Odder serien, Pixeline og Thomas & Tim.

Børne links: Der findes masser af gode sider for børn, de mest kendte og klassiske kender du måske allerede: Disney, Barbie, Lego

Leave a Reply

*